Skip to content Skip to footer

Χαμηλή τεστοστερόνη και πώς αντιμετωπίζεται

Η τεστοστερόνη είναι μια σημαντική ορμόνη για τους άνδρες, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανδρικών γενετικών χαρακτηριστικών και την σπερματογένεση. Συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της οστικής πυκνότητας, της κατανομής του λίπους και της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης οδηγούν σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπογοναδισμός. Αυτός μπορεί να είναι πρωτοπαθής, όταν η βλάβη αφορά στους όρχεις, και δευτεροπαθής όταν η βλάβη αφορά στο σύστημα υποθαλάμου-υπόφυσης. 

Ο υπογοναδισμός μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία του άρρενος.

Τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης

Ανάλογα με την ηλικία που θα εμφανιστεί, ο υπογοναδισμός προκαλεί διάφορα συμπτώματα:

Στην βρεφική ηλικία, οπότε δεν υπάρχει σωστή ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων.

Κατά την εφηβεία, οπότε υπάρχει καθυστέρηση έναρξης της και παρεμπόδιση στην ανάπτυξη της  τριχοφυΐας στο πρόσωπο και στο σώμα, το μεγάλωμα του πέους και των όρχεων και στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και της αλλαγής της φωνής. Δυσανάλογα μακρά άκρα και γυναικομαστία είναι δυνατόν να αναπτυχθούν επίσης.

Στους ενήλικες η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα, όπως μειωμένη σεξουαλική ορμή, στυτική δυσλειτουργία, στειρότητα, μειωμένη μυϊκή μάζα και μειωμένη οστική πυκνότητα, ανακατανομή του λίπους και αναιμία. Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί επίσης να εμφανίσουν κόπωση, αλλαγές στη διάθεση, όπως κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα, και δυσκολία συγκέντρωσης. Κάποια από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να οφείλονται σε άλλες υποκείμενες παθήσεις της υγείας, επομένως η σωστή διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι αιτίες της χαμηλής τεστοστερόνης στους ενήλικες

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Οι πιο συχνοί από αυτούς είναι:

  • Ο τραυματισμός και η λοίμωξη των όρχεων,
  • Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές,
  • Το στρες
  • Η παχυσαρκία,
  • Χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης,
  • Χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία,
  • Η ηλικία
  • Κληρονομικότητα.

Θεραπεία της χαμηλής τεστοστερόνης

Οι τρόποι αντιμετώπισης της χαμηλής τεστοστερόνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT),
  • αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης περιλαμβάνει τη χρήση προϊόντων υποκατάστασης τεστοστερόνης, όπως τζελ, επιθέματα ή ενέσεις, για την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης. Η HRT είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της χαμηλής τεστοστερόνης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας, αλλά μπορεί επίσης να έχει πιθανές παρενέργειες, όπως ακμή, υπνική άπνοια, αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων αίματος και διογκωμένο προστάτη και γυναικομαστία.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθούν τα επίπεδα ορμονών σε φυσιολογικές τιμές. Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία και ευεξία ενός άνδρα. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση θεραπευτικών επιλογών μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να διαχειριστούν την κατάσταση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, πάντα με τη βοήθεια ενός ειδικού ενδοκρινολόγου.